Archív adatokból történelem

A Sensor Community, leánykori nevén luftdaten.info archivumát böngészve az alábbi vázlatos történelem rajzolódik ki a számok mentén:

az első három készülék

2017 januárjában még csak egyetlen készülék működött Szegeden, aztán tavasszal mégegy a közelben, Bordányban, és áprilisban egy harmadik is megjelent Kiskundorozsmán.

a második év végén

2018 januárjában már Vácon és áprilisban Gigén is megjelenik egy-egy állomás, (a gigei sajnos 2019 áprilisban el is tűnt). A nyár folyamán Erzsébetvárosban és Kőbányán beindul egy-egy szenzor, és ősszel Pécsett egy új, majd az év utolsó hónapjában az első készülékem Budapest belvárosában is megjelenik a térképen.

az egyik első workshop

2019-et már 7 állomással kezdjük, amiben benne van a Levegő Munkacsoport két készüléke a budapesti Kálvin tér közelében és az év során lassan 20 fölé kúszik a folyamatosan jelentő szenzorok száma. Az év során elkezdek összeszerelő workshopokat szervezni és ősszel az automentes napra meghív a Levegő Munkacsoport a sátrába is.

2020 januárban a Dunakanyarban egy lelkes csapat a Civilverőce kezdeményezésére 20 szenzort szerelt össze és állított üzembe. Még január végén megjelenik a Qubit cikke a szálló por mérő workshopokról, és egy csapásra híressé válunk. 🙂

Csaba előad a meetupon

Február végén a Budapest New Technology Meetupon beszélek a szálló por méréséről, és bemutatom a civil levegőminőségmérő hálózatot. A rendezvényen kisorsolunk pár műszert és az Asimov alapítványnak köszönhetően két ajándék szenzor eljut a Sajó-völgybe is. Szinte ezzel egyidőben a Krak’n Town Steampunk Saloon felajánlja helyiségét, és két workshopot tartunk a pincében. A tavaszra szervezett újabb workshop a járvány miatt elmarad. előbb októberre, majd november elejére csúsztatjuk…

Jelenleg, a Sensor Community archivuma alapján ~140 aktív szálló por szenzor üzemel az ország területén. (Korábban ennek a dupláját közöltem mert a nagy adathalmazban elvesztem, és duplán számoltam a szenzorokat.)

Sajnos a workshopokon összeszereltek közül nem mind közöl adatokat. Nézz rá a készülékedre, hogy megy-e. Ha látod a térképen, akkor rendben van. Lehet, hogy egy kis törődésre van szüksége a kütyünek. Itt a fűtési szezon, most érdemes mérni. Porold le, ellenőrizd, hogy a csatlakozások nem csúsztak-e szét és ha bármi kérdésed van írj. Akár ide, vagy a levlistánkra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *