Workshop

VIII. Szálló por szenzor összeépítő workshop

Időpont: 2020. október 15. csütörtök, kezdés: 19:00 (kb. 3 órás)
Helyszín: Telki, Művelődési ház

Építs magadnak szálló por szenzort és mérjük együtt Európa levegőminőségét!

Összeszerelő workshopokat az OK Lab Stuttgart kezdeményezésén felbuzdulva kb. egy-két havi rendszerességgel tartok. A workshopokon alkatrészekből összeszerelünk egy működő szenzort, mely monitorozza a hőmérsékletet, a relatív páratartalmat, és a szálló por koncentrációját (PM10, PM2.5). A szenzor az otthoni wifi-re feljelenkezve egy központi adatbázisba gyűjti az adatokat melyeket grafikonokon, térképen, vagy akár nyers adatokként (CSV) is elérhetővé tesznek a felhasználóknak.

A program célja a levegőminőség szenzorokból egy civil hálózat kiépítése az egész világon.

Európában már egész sok van

A program kimondott célja a nyílt, elérhető adatok, az átláthatóság és a citizen science fejlődésének elősegítése. A citizen science-nek még rendes magyar fordítása sincs, legtöbbször civil tudományként emlegetik. Arról van szó, hogy a laikusok is bevonódnak a tudmányos kutatásokba, adatok gyűjtésével vagy elosztott feldolgozásával. Ilyen környezetmonitorozó kezdeményezés az elmúlt években sok indult, a stuttgartiaké azért lett szimpatikus, mert egy kész megoldást adnak, szabványos építőelemekből, több nyelven, közösséget építve és mindezt könnyen hozzáférhetően.

Korábbi workshopok:

  • I. workshop: 2019. március 14.
  • II. workshop: 2019. április 16.
  • III. workshop: 2019. szeptember 22. (autómentes nap)
  • IV. workshop: 2019. november 26.
  • V. workshop: 2020 január 21. (Verőce)
  • VI. és VII. workshop: 2020 február 25. és 27. (Krak’n Town Steampunk Saloon)

Együtt építjük meg az előkészített alkatrészekből a szállópor-érzékelőket. Programozni nem kell tudni, még forrasztani sem, bárki meg tudja csinálni. Az alkatrészeket előre megrendelem, ha a jelentkezés után elküldöd az árát. Kérlek, hogy a jelentkezésnél szólj, ha te magad akarod beszerezni a cuccokat. A luftdaten.info oldalon az összeszerelési útmutató alatt megtalálod a teljes alkatrészlistát, és már meg is rendelheted a nettigo jóvoltából egy készletben az egészet.

Az alkatrészek és a workshop ára együtt 53 EUR (ez jelenleg kb 18 000 Ft). Az alábbi linkre kattintva egy google formon regisztrálj, és a sikeres regisztráció után emailben küldök információt a fizetési lehetőségekről.

REGISZTRÁCIÓ