A Qubit írt rólunk

Megjelent a cikk a Qubiten a Sensor Community-ről és az építsd-magad-szenzor-hálózatról.

Rengetegen jelentkeztek workshopra, kérdezik, hogy honnan lehet rendelni alkatrészeket, vagy kész, már összeszerelt szenzort. Van aki workshop helyszínt ajánlott és van, aki saját maga szeretne workshopot szervezni a városában.

Fogok válaszolni mindenkinek, és hamarosan havi rendszerességgel meghirdetem a workshopokat. Egy kis türelmet kérek, amíg feldolgozom a levéláradatot.

3 thoughts on “A Qubit írt rólunk

  1. Szia
    A cikkeben szó volt róla, hogy lesz pontosabb kalibrált mérő is. Lehet erről tudni valamit?
    Köszi

    1. A kalibrált mérő, melyre a cikkben is utaltam, a Sensirion SPS30 szenzora. Pontosság tekintetében a mostani szenzor sem rossz, ködben egyik lézeres szenzor sem tud különbséget tenni a szálló por és harmatcseppek között, erre van egy képletes korrekció és egy másik megközelítés, ahol a levegőt a mérés előtt felmelegítik. Az SPS30 is egy olcsó kategóriás szenzor, habár valamivel drágább az SDS011-nél, de a gyártó leírása alapján kalibrált. Ezt a szenzort a Sensor Community firmware-e már most is támogatja, és mér PM1-et is (Az 1 mikron alatti szálló port). Egyelőre kevés tapasztalat van van vele, a PM2.5 tartományban mért értékek együtt vannak a SDS011 szenzorral, ám a gyári kalibráció nem jelent hitelesítést, vagy akkreditált eredményt. Ez a közösségi mérőhálózat az olcsó műszerekkel nem fog tudni hitelesített körülmények között, hitelesített eredményeket produkálni, de a sűrűn elhelyezett szenzorokkal jobb képet kaphatunk, mint a jelenleg összesen hat tizenkét darab budapesti hivatalos állomással.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *